Kærlighed og glæde – en coctail til sundhed

Written by Irma on . Posted in Kærlighed

 

Er kærlighed en langt større kraft end vi går og tror?

Noget der kan bruges i praksis og som virker, også fysisk?

Hvem vil ikke gerne være sund? I dag kan vi alle steder både læse og høre om sundhedsprogrammer og være med i dem. Det handler både om at ændre kosten, at droppe rygning og om motion. Vi ved, at de ting har stor betydning. Men er det nok udelukkende at fokusere på det fysiske, hvis man vil være rask, eller bare sundere?

Hvor mange er egentlig klar over, at kærlighed og sundhed hører sammen? Hvor tit tænker vi over den helbredende kraft der er i kærlighed? I glæde og gode menneskelige relationer? Véd vi det overhovedet? At give kærlighed, ikke bare til de nærmeste, men vidt og bredt – noget så enkelt, at mange af os åbenbart har overset det i helbredelsesøjemed. I flere lande, fx i USA, er der foretaget masser af forsøg som tyder på, at f.eks. forløbet af hjertesygdomme kan vendes til det bedre – langt ud over hvad medicinsk behandling alene kan gøre – hvis den syge oplever mere omsorg, følelse af samhørighed og kærlighed.

Kærlighed som medicin

 Over en del år har forsøg vist, at de mennesker, der har gode relationer, kærlighed og menneskelig omsorg under sygdom, kommer sig langt hurtigere end andre, der ikke får denne omsorg. Og ligesådan hvordan ensomhed eller følelsen af tomhed kan være en af de store dødsårsager og en afgørende faktor for hjertesygdom. Hvem tænker egentlig til daglig over, at man kan blive syg, ja, endda dø, af at mangle kærlighed?
Vel, hvis man er syg, kan man få medicin eller komme i behandling. Og det er bestemt en god ting. Men kan man nøjes med at se kroppen som en maskine og dermed isolere den fra følelserne og mene, at man så er helbredt? Måske kan man her og nu blive rask, men er der ikke brug for andet og mere, nemlig at blive helet, så krop og følelser tilsammen arbejder hen imod sundhed og er med til at forhindre, at sygdom igen blusser op.

Vi taler ikke gerne med andre om vores inderste følelser, som vi måske har svært ved at håndtere. Vi vil ikke være til besvær, og derfor taler vi hellere om det positive og overfladiske. Men et levende menneskeliv handler om både at give og tage, og også nogle gange at være til besvær, hvilket langt fra behøver at være negativt.
Livet er ikke bare noget, man med held skøjter hen over. Det er også dyk og nedture. Men kan vi give og tage og vove at føle os sårbare – begge veje – vil det give mening. Vi kan få vores indre anspændthed lettet lidt, dele med en anden, hjælpe hinanden med at håndtere angst eller tristhed – og opleve stor lettelse. Sagen er nemlig den, at det, der tynger psykisk, efterhånden ”sætter sig” fysisk. Men når vi føler, at vores liv har betydning for andre mennesker, løftes vi. Det vil give en følelse af lykke. Af at høre til og at være levende!

Omsorg giver styrke

Vi har brug for hinanden, mere end mange af os er klar over. I gamle dage var familie og venner nødt til at stå sammen for fysisk at overleve. Det er man ikke i dag. Eller … er der noget, vi har overset?
Er/var der andet og mere i dette sammenhold, denne omsorg for hinanden, end vi gør os klart her i vores verden fuld af fremskridt og teknik?

Når vi føler os forbundet med et andet menneske vil vi opleve at det giver stor styrke. Vi er beregnet til at løfte i flok, ikke alene. Vi vil simpelthen kunne mærke det, rent fysisk. Det er skadeligt for krop og psyke at lukke sig inde i sig selv. (Nej, det er ikke en fejl at være alene, men det er noget andet, så det ser vi bort fra her.) Men vi er ikke beregnet til at lukke os inde i os selv med vores smerter og problemer. Et godt netværk af venner og familie er fremmende for glæden, og glæden hænger uløseligt sammen med sundheden. Hvor tit ser vi ikke, at en person, der er ude i stor sorg og krise samtidig bliver syg? Det er nærmere reglen end undtagelsen. Men tænk så modsat: Et menneske, der får stor omsorg og kærlighed bliver sundere!
Kærlighed påvirker uden tvivl immunforsvaret positivt. De forskellige centre i hjernen sender besked ud til alle dele af kroppen, hvor positive tanker og følelser har stor indvirkning på sundhed og modstandsdygtighed mod sygdomme.

Brug din energi

Vi består af energi. Energi er livsgnist. Der er energi alle vegne, i alt og alle, og vi er forbundet med energi fra alt i universet. Vi kan dog (ubevidst) vælge at dæmpe vores energi, ja endda nærmest lukke den helt ned. Du vil kunne høre en trist person sukke: ” Åh, jeg føler mig helt uden energi!” –og mange ved ikke, at vi selv har skabt tilstanden. Men også selv kan forhindre at det sker.

Vi kan føle os energi-løse når vi lukker os inde i os selv med sorg, frygt, vrede eller følelsen af at være forladt. Den slags er direkte skadeligt og gør os svage, trætte – og modtagelige for sygdomme (som kan dukke op enten nu eller senere), idet de følelser svækker vores immunforsvar. De tanker ”trækker rullegardinet ned” og forhindrer vores energi i at flyde frit ud til alle dele af kroppen og psyken med styrke og fornyelse af liv.
Er vi opmærksomme på det her, kan vi selv være med til at forhindre, at det sker, ved at undgå at isolere os og i stedet være åbne for andres kærlighed og opmærksomhed. Og ved selv at være klar til at give af vores kærlighed og empati.

Luk hjertet op

Når vi åbner hjertet, skaber vi energi. Jo større hjerterum, jo mere glæde og energi, både fysisk og psykisk. At give af sig selv, sine følelser og sin medfølelse, skaber en vekselvirkning mellem giveren og modtageren. Du vil være i stand til at give kærlighed og energi til andre uden selv at miste det mindste, tværtimod, du får selv mere, jo mere du deler ud. Med andre ord, du kan give, men samtidig ! Fantastisk lige præcis at kende den opskrift! Og endnu mere fantastisk at vælge at bruge den!
Åbner du hjertet, vil masser af energi alle mulige steder fra strømme ind i dig. Den vil gribe fat i din egen energi og gøre den kraftigere. Det er en proces fuld af liv og sundhed, der ikke kan stoppes, hvis du ikke selv vælger at stoppe den.
Der er en langt større kraft i kærligheden end vi er klar over, og vi kan bruge den i langt flere sammenhænge end vi er bevidst om.

De fleste er bange for smitte fra forskelligt, og med god grund. Men modsat: Der er en tilstand, vi med held kan lade os smitte af, nemlig kærligheden.
Ja, kærlighed smitter. Vi mærker det hurtigt, når vi pludselig kommer i stue med et kærligt og givende menneske. Der er noget over atmosfæren, som får os til at slappe af, blive åbne, glade og selv at give. Overskud. Energi. Det rammer os og begynder hurtigt at slå rødder. Vi vil i mange tilfælde samtidig mærke, at den hovedpine eller de anspændte skuldre vi gik rundt med nu pludselig er helt i orden igen.

Den slags går ind i langt større sammenhænge end man i første omgang skulle tro. Styrken i kærlighed og omsorg for hinanden er i stand til at spare mange tårer, sorger, smerter og lægebesøg.
Kærlighed helbreder. Intet mindre. Det er en landvinding når vi forstår det. Og vi vil forstå det endnu bedre, jo mere vi tænker over det – og bruger det.
*
Læs meget mere om kærlighedens KÆMPEkraft i bogen “TÆNK DET – SKAB DET”, der kan lånes som både LYDbog og Ebog på eReolen eller købes hos Saxo.

 

 

 

Vend livet – elsk!

Written by admin on . Posted in Kærlighed

 Alt for mange går rundt med tanken: Ingen elsker mig!
Hvordan kan man vende den følelse?

Vi ser dem på gaden. I supermarkedet. Hvor som helst. De triste, de lukkede eller de irritable. De går rundt med knugede kroppe og lukkede ansigter. Det lyser ud af mange mennesker, at de ikke føler sig elsket. At de nærmest har opgivet, at det nogensinde vil ske. Alt for mange går rundt med følelsen af ikke at være elsket.
Intet under at et menneske med den følelse ser udslukt ud. Det er forfærdeligt ikke at føle sig elsket. Man kan i værste fald dø af det. Det er jo det eneste, vi lever for, enten vi er klar over det eller ej. Vi bliver syge af manglende kærlighed. Ulykkelige, indelukkede og kolde.

Men hvad er der at gøre ved det? Hvor skal man søge kærlighed? Tja, der er jo mennesker nok – som – paradoksalt nok – også søger kærlighed. Men hvem går omkring og fortæller, at ingen elsker dem, for derefter at bede dem om kærlighed? Eller – hvem gør det endda i den nærmeste familie? I stedet begraver mange sig foran fjernsynet, i lejligheden eller i sengen, med sorgen over tabet af kærligheden.
 Hvor umuligt det måske lyder, ja, så er det muligt at vende det hele. Der er jo også en kraft i hele dette underskud, der kan vendes og blive konstruktiv. Hvor man simpelthen nægter at give op og i stedet begynder at arbejde på at tænke modsat. At få noget positiv stædighed frem. Og siger til sig selv: Okay, jeg erkender, at jeg ikke er elsket. Eller at jeg i det mindste tror, jeg ikke er det. Men så lad mig i stedet begynde at tænke den modsatte vej. Nemlig: Elsker jeg andre? Hvis jeg gør, viser jeg det da? Og hvis jeg ikke gør, er jeg da parat til at ændre det?

Her er det muligt at vende tankerne og tage en bestemmelse, der vil forandre livet fremover. Nemlig: Jeg gør det til min opgave at elske andre! Jeg har ikke noget overskud til det, men så må jeg gøre det af mit underskud. Jeg vil i det mindste forsøge.
Begynder du selv at give kærlighed, er der den allerstørste chance for, at du får den tilbage.
Kærlighed er der nok af. Du kan, hvis du virkelig vil. Hvis du bruger positiv stædighed og tager en fast bestemmelse. En stor hjælp i den retning er i forvejen at skabe billeder af det inde i dig selv. Altså visualisere det, du ønsker skal ske.

Når det er en ærlig bestemmelse, du har taget, at nu vil du gøre noget aktivt for sagen i stedet for at sidde og vente på, at nogen skal komme og gøre livet godt for dig, så sker der noget. Man tror ikke, man har noget at give af i den situation. Men sandheden er den, at man altid har noget at give af. Kilden til kærlighed udtørrer aldrig. Den ligger altid derinde og kan sættes i funktion, når du bestemmer dig for det.
Sig til dig selv: Jeg ved, at masser af andre har det som mig. Hvem siger, det er de andre, der skal starte med at gøre noget ved det? Altså, fra nu af vil jeg øve mig i at være hjælpsom og lyttende overfor andre mennesker. Jeg vil arbejde på at holde af mennesker nøjagtig som de er. Jeg vil øve mig i at give knus, smil og venlige ord. Også til dem, der er kolde og kontante overfor mig.

Og så kommer praksis, der måske lige nu kan virke som en kølig afvaskning. For det er jo ikke sikkert, at andre ved første øjekast kan se, at du nu har bestemt dig for at give varme til dem. Men… rust dig. Giver andre dig en kølig kommentar, da giv dem en varm og venlig til gengæld. Og du bliver overrasket over at se, hvad der sker.
Vi er så vant til, at alt er noget for noget. Hvis andre er venlige, giver vi det samme retur. Men siger nogen kølige eller vrede ord til os, er det bare ud med dem. Hvor tit tænker vi på, at det kunne være fordi de har det ondt indeni? Eller fordi de selv er blevet behandlet på den måde måske stort set altid – og ikke kender til andet?
Vi er ikke vant til at give varme som kvittering for kulde. Men prøv det, og du vil ikke sjældent opleve, at din holdning vil kunne tø sådan et menneske totalt op. Det er helt fantastisk, hvad der kan ske af glædelige og positive ting gennem sådan en ændring. Forandringen sker, fordi alt, hvad du sender ud, enten det er følelser, ord eller handlinger, vil vende tilbage til dig selv. Det er som at se i et spejl. Kunne du måske drømme om at spytte efter en mand, der kommer og klapper dig på skulderen og siger venlige ord? Sandsynligvis vil du i stedet vende dig om og smile. Give ham hånden eller et venligt klap på skulderen retur. Bare så lidt som et venligt ord eller et smil kan udløse ubegrænsede mængder af varme og kærlighed.

Prøv lige at tænke over, hvad det her vil kunne udvirke på globalt plan, landene imellem. Bare ved, at det starter helt i det små. Det vil brede sig. Blive sendt videre. Ind i andre familier. Som går videre med det til deres arbejdspladser og meget, meget længere. Hvor mange krige ville der mon efterhånden blive startet, hvis vi var nok, der tænkte på den måde?
Vi har vænnet os til ikke at sige noget til hinanden, når vi går på gaden eller møder en fremmed på en bænk eller i bussen. Vi ser end ikke på hinanden. Mange af os har gjort andre til luft for os.
Hvordan kan vi så føle os som andet? Et lille venligt nik eller bare et ”goddag”, kunne have bevirket, at hjertet blev lettet en smule fra sin knugede tilstand.
Nogen ser aldrig et andet menneske i øjnene eller siger et eneste ord til nogen. Mange beklager sig over, at de ikke har nogen venner. At det, de ønsker mest af alt, er et menneske, de kan være sammen med af og til og dele lidt af livet med. Sagen er den, at millioner af mennesker har det på den måde! Hvorfor finder vi ikke hinanden? Søger sammen, ved at udstråle, hvad vi søger, eller måske bare sætter en lille annonce i avisen om, at man søger venner? Du vil få masser af henvendelser! Hvorfor lader vi bare som ingenting? Der skal så utrolig lidt til, før det har en positiv virkning.

Du bliver overrasket over virkningen, når du begynder at sende kærlige følelser og handlinger ud. Det er kun kærligheden, der skal til, for at vi kan give hinanden lov at være individuelle. Sikke en landvinding at komme til den erkendelse.
Vi behøver ikke at forstå hinanden for at kunne holde af. Vi behøver ikke være enige i alt. Det er tit forventningerne om ensartethed, der skaber konflikterne og frustrationerne. Fordi to mennesker aldrig kan være ens, er forsøg på ensartethed unaturlig. I stedet handler det om at lukke hjertet op for hinanden.

Altså – er du ikke elsket, så tag en fast beslutning og sig: Det hér skal være løgn! Sådan vil jeg ikke leve. Og så vend det. Elsk selv! Din egen indstilling vil give en kæmpeforandring. I andre. Og i dig selv. Det er fantastisk at se, hvordan hele éns verden kan vende sig. Blive lettere, lysere og gladere. Hvis vi bare gør en indsats.